Over ons

Welkom bij Atelier Buitenveer. De plek waar wij als kunstenaars het liefst onze tijd doorbrengen.

Deze plek, Verlengd Buitenveer 15-17, heeft herinneringen voor veel Weespers.

Yvonne hoorde het verhaal van een ouder iemand die het nog kende uit de tijd dat er een boerderij heeft gestaan en paarden langs de Vecht de schepen trokken.

Veel later heeft er een oliebedrijf gezeten, daarvan is aan de waterkant nog een stuk pijp te zien waardoor olie naar de schepen werd gebracht.

http://Door Rob C. Croes /
Kunstenares Marte Roling krijgt in haar tuin in Weesp een Starfighter van de Koninklijke Luchtmacht *14 augustus 1989

De eersten die het pand als atelier gebruikten en bewoonden zijn de flamboyante kunstenares Marthe Röling met haar medewerkers en man Henk Jurriaans.
Het meest bekend zijn zij in Weesp van de in 1989 in bruikleen gekregen Starfighter die achter de loods stond.

Het Duivenprieel van Marte Röling

Tegenwoordig kennen de meeste mensen haar van het duivenprieel aan de Achteromstraat naast de Kom van Weesp.

Nadat zij in 1998 naar Noord-Groningen vertrokken kwam er een groothandel in sportartikelen in de loods en werd het huis een kantoor.

Renée, onze schatbewaarster, weet de meeste verhalen over de geschiedenis van het terrein en ons gebouw. Zij was dan ook de eerste die het pand na de groothandel betrok. Op zoek naar atelierruimte, in 1999, werd zij getipt over het pand en trof een keurige ruimte vol met bureau’s, computers en blauwe vloerbedekking aan.
Ze zag de mogelijkheden van het gebouw en ging op zoek naar collega-kunstenaars: Tjeerd, Bea, Marianne, Maritza en Burney hebben er langer of korter gewerkt.


In 2004 trok Yvonne in het grote atelier en in juni 2012 Kwam Eric. Wij, de muzen van het Buitenveer, prijzen ons gelukkig met deze parel. Onze creatieve broedplaats.
Tijdens de atelierroute van Weespers aan de Wand zijn we zo veel mogelijk open. Natuurlijk bent u van harte welkom om bij ons een kijkje te komen nemen.

Kom gerust een keer bij ons langs.

Voorlopig ontvangen wij voornamelijk op afspraak.

Hartelijke groeten,

Renée, Yvonne & Eric

de ‘Muzen van het Buitenveer’